2D, 3D en 4D

 

Wat is het verschil tussen 2D, 3D en 4D?

Veel zwangeren die bij mij langskomen weten eigenlijk niet precies wat nou het verschil is.

Daarom geef ik je hier een uitleg van wat je kunt verwachten bij ieder beeld.

 

2D

Bij een 2D pretecho zie je het klassieke zwart-wit beeld, het strookje foto's dat je vaak bij zwangerschapsaankondigingen ziet.

2Dpretecho

In 2D kun je hele mooie profielfoto's van het gezichtje maken en zie je alle bewegingen die het kindje maakt heel goed. Je kunt in dit beeld ook het hartje mooi zien kloppen en je kunt de ligging van het kindje bepalen.

 

Tijdens een pretecho kijk ik altijd een groot deel in 2D. Dit is namelijk een ontzettend leuk beeld om te zien wat jouw baby allemaal uitspookt daar binnen. Je kunt bv zien dat het kindje aan het smakken is en met een beetje geluk zie je een gaapje. Hier probeer ik altijd korte filmpjes van te maken die je dan digitaal toegestuurd krijgt.

2Decho zwangerschap

De geslachtsbepaling echo  en het 'extra kijkje' zijn helemaal in 2D.

 

Wat in 2D ook heel goed zichtbaar is, is het schoppen van jouw kindje tegen jouw buik. Tijdens de echo kun je zien wat jouw baby doet als jij die (soms pijnlijke) schopjes voelt.

 

3D

Bij 3D zie je een driedimensionaal beeld van jouw kindje in kleur. Hierin kun je al echt goed de vorm van het gezichtje zien en krijg je een idee van hoe jouw baby er straks uit gaat zien. Je ziet bv of het al bolle wangetjes heeft, of het al op iemand lijkt en de vorm van het neusje.

Tijdens de 3D/4D pretecho kijken we meerdere keren in 3D om zo de mooiste plaatjes te maken.

3Dpretecho

Het kan zijn dat een mooi 3D plaatje niet meteen lukt. Ligt je placenta voor, dan wordt het ietsje lastiger. Maar dit kan nog steeds hele mooie plaatjes opleveren. Liggen de handje in het gezicht, dan zie je soms maar stukjes van het gezichtje. Soms liggen ze zelfs helemaal dubbelgevouwen en liggen handje en voetjes bij het gezichtje. Of je kindje ligt met de rug naar ons toe waardoor het gezichtje moeilijker in beeld komt.

 

Gelukkig zijn daar allemaal trucjes voor en lukt het meestal wel om leuke foto's te maken. En krijgen we het gezichtje echt niet in beeld, dan mag je natuurlijk gewoon nog een keer gratis langskomen.

4D

Het 4D beeld is vergelijkbaar met het 3D beeld, maar dan als filmpje. Je kunt dan live zien wat jouw baby allemaal uitspookt. Hopelijk laat jouw kindje een gaapje zien in 4D, dat is echt ontzettend lief om te zien.

Zijn er leuke momenten tijdens het 4D beeld dan maak ik daar een kort filmpje van zodat je dit thuis nog een keer terug kunt kijken.